Fuglehus

Publisert den 4. april 2025 kl. 13:34

Endelig er våren her, og det er tid for å være mer ute! Solen varmer litt mer og det går an å bygge og skru. Vi pleier å ha fuglehus hengende i hagen, men de ble tatt ned forrige sesong fordi det skulle males. Dermed var det på sin plass at ungene kunne få lage sine egne nye fuglehus til å henge opp! Vi fant frem drill, skruer og materialer og satte i gang! Kanskje kommer det noe søte små som vil bo i de nye boligene...

Fuglehusene bør henges opp på et skyggefullt sted, der sola ikke steker direkte på dem, samtidig som det bør være i le for den verste vinden. 

Når man skal bygge fuglehus er det en fordel å ha en formening om hvilken fugleart man ønsker å tiltrekke. Det er mulig det flyter fugler inn uansett, men sjansen er større dersom man har tilpasset kassen riktig. 

 

Først og fremst liker ulike fuglearter ulik hullstørrelse. Kassene vi har laget er beregnet på spurv som helst vil ha 3,2 cm diameter på hullet, og blåmeis som vil ha 2,8 cm. Kassens størrelse bør også tilpasses de ulike fugleartene. Generelt vil små fugler gjerne ha mindre kasser enn større fugler. Spurven kan også like å ha et eget inngangsparti i kassen, eller yttergang om du vil. Noen fuglearter vil gjerne ha litt spon i bunnen. Man bør også tenke på at kassen bør kunne renses etter hver sesong for å få bort gamle rester. Det lurt å bruke litt tid på å sette seg inn i sakene før man begynner! Når man først vet målene er det nokså enkelt å måle opp og kappe til delene. 

Å sage og skru er gøy! Ungene elsker å få lære seg å bruke verktøy. 

Jeg legger ved en link til nettsiden miljolare.no som du gjerne kan sjekke ut. Her finner du både en OK oppskrift og informasjon i forhold til ulike mål og hullstørrelser og diverse. 

 

Når det kommer til materialer behøver det ikke være noe fancy eller dyrt. Du kan gjerne bruke rester du har liggende. Vi har brukt forskalingsbord som er et nokså billig alternativ. 

Med små unger er det lurt å være litt effektiv. Vi brukte ca 2 timer fra start til slutt. Vi har brukt stropper som jeg hadde liggende i stedet for hengsler, i tillegg til at vi har laget åpne/lukke mekanisme. Ikke den peneste løsningen, men det fungerer!

Jeg anbefaler å behandle kassene med maling, beis eller olje for å beskytte mot vær og vind. Vær OBS på at fuglene ikke liker farlige miljøgifter inni kassen. Det kan derfor være lurt å behandle den en god stund før den skal henges opp. Denne gangen valgte jeg å bruke hobbymaling (Pluscolor fra CChobby) fordi den går an for ungene å bruke. Denne vil nok ikke holde veldig lenge, men det får gå! Alt er jo en avveining. Jeg kunne selvsagt ha behandlet fuglehusene for ungene, men det ville ikke vært like gøy! 

Jeg valgte å bruke hobbymaling denne gang, sånn at ungene kunne gjøre det selv. Den er ikke så holdbar utendørs, en det får gå!

"Kom lille fugl, denne husen er til deg!" sa Hermine (2 år). Begge ungene er veldig krye av produktene sine, og det var superstas å få hengt dem opp! Nå venter vi i spenning for å se om noen vil flytte inn...

Ungene syntes det var stor stas å få henge opp sine egne fuglehus i hagen!


Legg til kommentar

Kommentarer

Det er ingen kommentarer ennå.